PRO MÉDIA

Základní informace

Jsme společnost Designex Food s.r.o., která pod značkou ReFresh Bistro, provozuje největší síť školních bufetů v Česku. Koncept nabízí studentům středních škol po celém Česku denně čerstvé a kvalitní potraviny. Nejen žáci, ale i učitelé a rodiče si tak na školní půde mohou vybírat z velkého množství studených či teplých pokrmů a nápojů. 

"Král školních bufetů. V 21 letech rozjel síť bister, školy chce vytáhnout z minulého století"
zobrazit článek ve Forbes z 25. 8. 2021

Provozujeme také bistra na školách podléhající pamlskové vyhlášce. Na tu jsme však vyzráli. "Díky širokému sortimentu, který z velké části splňuje pamlskovou vyhlášku, můžeme být i na školách kde je vyžadována. Máme elektronický systém čipových karet, díky kterému pokladna pozná, který student si může a který nemůže koupit méně zdravé produkty, které pamlskové vyhlášce nevyhovují." říká Filip Calta, provozním ředitel konceptu ReFresh Bistro.

Neustále rosteme a máme velké plány. "Od první provozovny uplynulo 5 let a již toto září otevřeme naši 60. pobočku. Rychlost otevírání nových poboček je větší než jsme čekali a proto v rámci našeho 5 letého plánu rozvoje plánujeme do roku 2028 otevřít naši 100. pobočku a vstoupit také na Slovensko" říká Mgr. Lucie Benešová, ředitelka konceptu ReFresh Bistro.

Hlavním problémem je nutnost co nejrychleji obsloužit velké množství zákazníků v krátkých přestávkách. "Rychlost a kvalita obsluhy je naším hlavním pilířem. Abychom vyšli studentům co nejvíce vstříc, připravujeme zavedení samoobslužných pokladen, které ještě zrychlí a zkvalitní obsluhu našich bister. Instalace již započala a do konce roku 2024 budeme mít samoobslužnými pokladnami pokryto více než 40 % našich poboček" říká Mgr. Lucie Benešová, ředitelka společnosti.



Slogan: ReFresh Bistro - Nejlepší školní bistra v Česku
Založení: 2017 (první pilotní provozovna)
Velikost sítě: 51 provozoven (+ 17 nových od září 2023)
Počet obsluhovaných zákazníků: cca 55 000 studentů
Plán rozvoje: do roku 2028 zdvojnásobit velikost sítě (celkový počet 100+ poboček)


Fotografie provozoven


Mladé a ambiciózní vedení s rovnoprávným zastoupením žen

Majitel: Marek Leffler, 27 let
"V oboru rychlého občerstvení se pohybuji od svých 16 let, kdy jsem nastoupil na pokladnu do KFC. V průběhu dvou let jsem se v rámci společnosti vypracovaval na manažerskou pozici, ve které jsem otevřel vlastní pobočku. Ve 20 letech jsem si založil marketingovou agenturu Designex, která funguje a roste, přesto se si stále stýskalo po provozu něčeho více hmatatelného. Proto jsem se rozhodl v roce 2017 zkusit otevřít školní bufet na střední škole, kterou jsem navštěvoval. Marketing jsem uměl, ale chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to je být reálně odpovědný za celou společnost od řešení faktur po dohody s dodavateli... Vlastně ani nevím jak se to stalo, ale v září otevíráme 60. pobočku." říká Marek Leffler, který vede skupinu společností Designex Group

Majitel: Marek Leffler, 27 let
Ředitelka společnosti: Mgr. Lucie Benešová, 28 let
Provozní ředitel: Filip Calta, 27 let

Zastoupení ve vedení společnosti (manažerské pozice): 4 ženy, 3 muži
Zastoupení zaměstnanců ve společnosti: 70% žen, 30% mužů


Fotografie vedení - Majitel: Marek Leffler


Fotografie vedení - Ředitelka: Mgr. Lucie Benešová

Vyjádření k situaci ohledně COVID opatření a uzavření škol: 
"Všechny restrikce a uzavření škol nás velmi zasáhlo. Sáhli jsme si na úplné dno, nejhorší však pro mě bylo propustit desítky zaměstnanců, mezi nimiž bylo i spoustu maminek s dětmi stejně jako pracující důchodci. Tuto zkušenosti již nechci nikdy zažít. Velké většině jsme však mohli práci nabídnout zpět a naopak nyní ve velkém nabíráme další desítky až stovky zaměstnanců. Přežili jsme a využili příležitosti k růstu." říká Mgr. Lucie Benešová, ředitelka společnosti


Fotografie vedení - Provozní ředitel: Filip Calta

Vyjádření k situaci ohledně COVID opatření a uzavření škol:
"Školní rok 2020/2021 byl pro naší společnosti noční můrou. V září jsme s velkým úspěchem otevřeli všechny pobočky a po měsíci jsme byli nuceni ze dne na den vše uzavřít. Vyhodili jsme zboží za více než 2,5 miliónu korun a navíc jsme každý měsíc kumulovali další ztrátu v řádech statisíců. Díky dohodě o splátkách se všemi dodavateli, kteří nám vyšli vstříc, jsme však dokázali přežít. Získali jsme investiční úvěrování a rosteme. Přežili jsme a paradoxně silnější než kdy předtím." říká Filip Calta, provozní ředitel společnosti


Zajímavosti

Kolik vyrobíme zapečených toustů: 18 tisíc denně, 328 tisíc měsíčně, přes 3 miliony ročně
Počet obsloužených zákazníků: 11 tisíc denně, 194 tisíc měsíčně, téměř 2 miliony ročně
Počet zaměstnanců: 180 - 220 zaměstnanců obsluhy, 25 zaměstnanců vedení společnosti a centrály
Roční obrat: přes 40 000 000 Kč ročně